Så funkar det

Om odlingszoner

Sverige är indelat i åtta odlingszoner. Zon I är mildast och zon VIII har kärvast klimat. Odlingsråden i Odlarklubbens kalender utgår från ett mellansvenskt klimat, zon III–IV. Söderut kan odlingarna påbörjas några veckor tidigare, i norr och i inlandet drygt två veckor senare. Se hela zonkartan på www.tradgard.org.

Jord

Du behöver jord för att odla. Jord är en blandning av finmald sten och mull. Stenen har finfördelats av väder och vind och innehåller mineraler som järn, zink och fosfor. Mullen är förmultnade delar från djur och växter. Den gör att jorden blir luftig och näringsrik.

Jorden innehåller också svampar, bakterier, smådjur och maskar som jobbar med att bryta ner gamla växtdelar. Maskarna äter växtdelarna och bajsar ut det som mull.  När maskarna rör sig i jorden blir det gångar där syre och vatten kan röra sig fritt.

Du kan själv förbättra jorden genom att lägga på gamla växtdelar, gräsklipp och kompost. Kompost kan du göra själv genom att lägga överblivna växtdelar, färska grönsaksrester, grenar och kvistar i en hög på marken. På mindre än ett år lyckas maskar och mikroorganismer förvandla materialet till kompost.

För att jorden ska bli ännu mer näringsrik ska du ge den gödsel.

Sol

Växter behöver sol för att växa. De flesta grönsaksväxter vill ha fullt solljus, andra klarar sig i halvskugga. För lite sol gör att plantorna blir långa och rangliga eftersom de strävar uppåt för att få lite ljus.

Vatten

Växter behöver vatten, annars torkar de och dör. Växternas rötter suger i sig fukt och drar upp i plantan. Samtidigt följer det med näringsämnen från jorden. Men vattna inte för mycket, då kan jorden få syrebrist och växternas rötter kvävs och ruttnar.

Gödsel

Växterna behöver näring för att växa och utvecklas. Bra näring finns i gödsel som häst- och kobajs, kiss från människor och djur och i färskt gräsklipp.

Olika sorters gödsel:

 • Stallgödsel är kiss och bajs från kor, hästar, grisar, får och andra djur som bor i stall. Stallgödsel ger näring till växterna och samtidigt får jorden material som kan omvandlas till mull. Om du får färsk stallgödsel hos en bonde eller en ridskola ska den vila i ett år, annars är det för starkt för växterna. Det kallas för att gödslet brinner. Du kan också köpa färdig gödsel i säckar på trädgårdsbutiker eller stormarknader. Sådan gödsel har redan brunnit. Gödsla på våren, en vecka innan du sår och planterar.
 • Gräsklipp som blir kvar när gräsmattan har blivit klippt kan du använda i dina odlingar. Det hjälper till att hålla jorden fuktig och är mums för maskarna och jorden. Lägg ut ett 10 centimeter tjockt lager färskt gräsklipp på odlingsjorden några gånger under sommaren. Lägg inte gräsklippet alldeles intill stjälkarna, plantan kan kvävas.
 • Guldvatten = kiss utblandat i vatten. Kissa i en potta och blanda 1 del kiss med 10 delar vatten i en vattenkanna. Strila över jorden kring växterna. Sluta en månad innan det är dags för skörd.
 • Nässelvatten = näring gjord av nässlor. Plocka nässlor och lägg i en hink. Använd handskar. Fyll på med vatten, lägg på ett lock och låt blandningen stå en vecka. Sila då bort nässlorna och blanda 1 del näringslösning med 10 delar vatten i en vattenkanna. Strila över jorden några gånger fram till mitten av juli. Nässelvattnet stinker! Använd handskar för att slippa få det på händerna.

 

Ett frö blir till planta

 • Ett frö innehåller all kraft som krävs för att bilda en planta.
 • När fröet hamnar i jorden börjar det gro. Värmen och fukten i jorden gör att fröets krafter vaknar till liv.
 • När fröet har grott skjuter det upp ett skott ovan jord. Skottet har små hjärtblad som sträcker sig mot ljuset. Samtidigt utvecklas rötter i jorden.
 • Efter några dagar har skottet fått riktiga blad. Då är det en stickling.
 • När sticklingen har fått fler blad är det en planta som kan använda sol, vatten och luft för att utvecklas vidare.

 

En blomma blir till frukt och sedan frö

 • ­En växt som blommar är beredd att bilda frukt. Men först måste den bli befruktad.
 • De flesta blommor innehåller hanar och honor. En del har antingen bara hanblommor eller honblommor. Hanarna har ståndare med pollenkorn. Honorna har pistiller som tar emot pollenkornen.
 • När hanens pollen flyttas till honans pistill sker befruktningen. Pollen flyttas med vinden eller med hjälp av insekter som flyger från blomma till blomma. Du kan själv hjälpa till med pollinering genom att flytta pollen från blomma till blomma med en liten pensel.
 • En befruktad blomma utvecklar frukt. Vatten, sol, näring och koldioxid i luften gör att frukten växer och blir god.
 • Mogna frukter och grönsaker innehåller kärnor eller frön som kan användas till nya plantor.

Odlarklubben

Brunsbo, Sandstugan
532 96 Skara
0705 - 64 11 11

© 2015 Odlarklubben

Tack till:

Sparbanksstiftelsen Skaraborg
Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Följ Odlarklubben:

Facebook