Så och plantera

När din odlingsbädd är färdig är det dags att så fröer och sätta ut plantor. De flesta fröer kan sås direkt i jorden när det är tillräckligt varmt. Andra måste du förodla inomhus för att de ska hinna ge frukt innan hösten.

Bra att veta

 • Såjord innehåller väldigt lite näring. Det är bra eftersom fröet i sig själv har så mycket kraft. Med för mycket näring kan groningen bli hämmad.
 • Att förodla kallas också för att förkultivera.
 • Att skola om en planta betyder att den flyttas från en liten kruka till en större med mer jord. Där står den tills den flyttar ut i grönsakslandet.
 • Att avhärda betyder att en förodlad planta får några dagar på sig att vänja sig vid att vara utomhus. Ställ ut plantan några timmar om dagen och ta in den om nätterna innan den planteras ut i grönsakslandet.

Förodling

Att förodla växter betyder att du sår och driver upp plantor inomhus. Om du börjar i mars–april är växterna klara att sättas ut i jorden när risken för nattfrost är över.

Gör så här:

 1. Fyll en liten kruka med jord. Använd såjord eller jord från en gammal krukväxt. Om du sår många fröer av samma sort kan du använda en sålåda, där får det plats många plantor.
 2. Peta ner fröet på det djup som står på fröpåsen. Täck över med jord och vattna försiktigt.
 3. Ställ krukan på en bricka på fönsterbrädan. Täck krukan med genomskinlig plast, då håller sig jorden varm och fuktig. Pricka hål i plasten, då kan jorden andas och du slipper risken att fröet ruttnar. Vattna på brickan, då kan vattnet sugas upp underifrån.
 4. När hjärtbladen dyker upp nyper du bort några av de plantor som sitter för tätt. Då får de som blir kvar plats att växa.
 5. När växten har utvecklat riktiga blad och när du ser rötter genom hålen i krukans botten ska plantan sättas i en större kruka. Fyll jord i botten på den större krukan, tippa försiktigt ut plantan ur den lilla krukan och flytta plantan till den större. Fyll på med jord. Vattna.
 6. Plantan vill ha mycket och jämnt solljus för att utvecklas bra. Snurra krukan ett kvarts varv per dag, då får plantan ljus från alla håll och växer rakt.
 7. Vattna regelbundet. Jorden ska alltid vara fuktig men inte dyngsur.
 8. När risken för nattfrost är över kan växten planteras ut i grönsakslandet. Glöm inte att låta plantan vänja sig vid utomhuslivet i några dagar.
 9. Vattna plantorna innan du sätter ut dem. Gör gropar i jorden och sätt ner plantorna. Ös på jord och platta till så att plantan står stadigt. Vattna.

Direktsådd

Du kan så direkt i grönsakslandet när jorden är så varm och torr att den inte klibbar fast i spaden. Det kallas för att jorden reder sig.

Gör så här:

 1. Bearbeta jorden lite på ytan med en kratta.
 2. Släta till jorden och gör fåror eller gropar där fröerna ska sås.
 3. Vattna i fårorna eller groparna.
 4. Peta ner fröerna i jorden, använd en mätsticka för att få rätt djup. Stora fröer sås djupare och täcks med jord. Små fröer kan läggas på ytan och täcks med ett tunt lager jord.
 5. Vattna försiktigt så att fröerna inte spolas omkring.
 6. Vattna regelbundet så att jorden alltid är fuktig.

Odlarklubben

Brunsbo, Sandstugan
532 96 Skara
0705 - 64 11 11

© 2015 Odlarklubben

Tack till:

Sparbanksstiftelsen Skaraborg
Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Följ Odlarklubben:

Facebook