Sköt om dina odlingar

Titta till dina odlingar varje dag. Det här behöver du göra för att växterna ska utvecklas bra:

Rensa

Ta bort ogräs så fort det dyker upp i odlingen. Låt ogräset ligga kvar ovanpå jorden. Då kan maskar och smådjur äta upp ogräset och omvandla det till mull.

Luckra

Rafsa lite med en kratta eller en hacka i jorden ibland, då stör du ogräset och gör jorden lös och luftig. Luckra gärna efter regn eller när du har vattnat. Var försiktig med växternas rötter.

Gallra

Om plantorna sitter för tätt måste några plockas bort. Då kan de som finns kvar utvecklas ordentligt. Föreställ dig hur stora grönsakerna ska bli när de är klara och gallra så att var och en får tillräckligt med plats.

Kupa

Vissa plantor behöver kupas. Fös upp en liten hög med jord runt plantans stam, då kommer solljuset inte åt frukten som växer i jorden. Speciellt potatis behöver kupas.

Vattna

Plantorna behöver regelbundet ordentliga mängder vatten. Vattna på jorden kring plantan och inte direkt på växten, det är rötterna som behöver vattnet. Det är bäst att vattna ordentligt några få gånger istället för att dutta lite då och då.

Gödsla

På våren behöver du grundgödsla med stallgödsel. Använd ungefär fyra kilo stallgödsel per kvadratmeter jord. Mylla ner stallgödslet i jorden.

Under odlingssäsongen behöver du tilläggsgödsla med jämna mellanrum. Vattna med näringslösning som guldvatten eller nässelvatten, eller lägg på gräsklipp. Du behöver tilläggsgödsla ungefär en gång i veckan. Sluta ungefär i mitten av juli.

.

Odlarklubben

Brunsbo, Sandstugan
532 96 Skara
0705 - 64 11 11

© 2015 Odlarklubben

Tack till:

Sparbanksstiftelsen Skaraborg
Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Följ Odlarklubben:

Facebook